Oživimo srednji vek

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni, kako su lovili, šta su jeli i kakav je bio njihov stil života?
Podelite događaj
Put kroz vreme dogodio se na Ramskoj tvrđavi u subotu 17. oktobra. Živopisna tvrđava, na jedan dan, oživela je duh prohujalih vremena, vitezovi, Robin Hud, prelepe devojke u srednjovekovnim haljinama, ptice obučene za lov, vino i najkvalitetnija vlastelinska trpeza na kratko su nas vratile u mistična i bajkovita vremena.
Jutro je počelo burno, članovi Društva Sokolara Srbije lovili su sa svojim nerazdvojnim prijateljima nebeskim lovcima. Raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, njihov značaj u prirodi i status u životnoj zajednici došli su do pravog izražaja u šumama Gorice. Lovu su prisustvovala dva Lovačka udruženja – Udruženje “Golub” Veliko Gradište i udruženje “Fazan” Srednjevo. Lovačka sekcija iz Rama spremala je ručak od divljači za sve učesnike manifestacije. Trpeza se sastojala od gulaša i divljači spremljene pod sačem.
Tačno u podne na tvrđavu su ušetali vitezovi u svojim prepoznatljivim oklopima i mačevima od kovanog gvožđa. Posetioci su imali priliku da saznaju neke zanimljivosti o tome ko su bili i kako su izgledali srpski vitezovi. Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli Orlovi“ u veselom raspoloženju, objašnjavali su znatiželjnim turistima kako su kovani srednjovekovni mačevi i zašto je kompletan oklop srednjovekovnog viteza vredeo kao pedesetak najboljih grla goveda.
Za vitezovima u tvrđavu su ušetali sokolari sa svojim plemenitim pticama, koji su se pridružili porodici Nikolić odgajivačima izložbenih ptica grabljivica. Ovoj zanimljivoj povorci najviše su se obradovali najmlađi, ali i oni stariji opčinjeni magijom srednjeg veka, prohujalim vremenima i različitim civilizacijama koje su se smenjivale na ovim prostorima.
Ispred tvrđave najbolje vinarije Srbije predstavile su svoja vina, a posetioci su rado degustirali i davali svoju ocenu vrsnim poznavaocima najboljih sorti grožđa. Prodajna izložba privukla je i domaće vinare, ali i sve ljubitelje “Božijeg napitka” koji su došli kao turisti u obilazak tvrđave. Srednjovekovna muzika upotpunila je doživljaj, a društvene mreže vrlo brzo su bile preplavljene fotografijama sa ovog zanimljivog događaja. Tvrđava kao domaćin, svojim originalnim ambijentom i slikovitom arhitekturom povezala je modernog čoveka današnjice i čuvare tradicije, starih veština i zanata.
Podelite događaj
Shopping Basket