Rimska tabla

Rimska tabla

Ispod kule 5 Ramske tvrđave nalazi se Rimska tabla isklesna u steni

Ispod kule 5 Ramske tvrđave nalazi se Rimska tabla isklesna u steni, na kojoj je latinskim jezikom uklesano „Jupiteru, najboljem i najvećem od svih bogova, zavet učinio Gaj Licinije Rufin, barjaktar 7. Klaudijeve legije“.

Rimski put - podrška brodovima

Ispod same tvrđave nekada davno vodio je rimski put koji je, zbog specifičnosti terena (nedostatka prostora u priobalju), kod Rama uklesan u stenu. Ovaj put u doba Rimske imperije imao je funkciju podrške brodovima koji su plovili Dunavom, a kao svedok tome i danas su u steni vidljivi tragovi konopaca koji su nastajali prilikom povlačenja brodova uzvodno.
Put je bio u upotrebi devetnaest vekova, nakon čega je trajno napušten. U vreme rimskog cara Trajana, krajem prvog i početkom drugog veka naše ere, dva kilometra nizvodno od ove Srednjovekovne tvrđave, na brdu Gorica, Rimljani u okviru keltskog zemljanog utvrđenja, grade veliko vojno utvrđenje Lederatu.
Ono će postati bazni logor za Trajanova osvajanja Dakije, zlatom bogatih oblasti Transilvanije (Rumunije). Za te potrebe 7. Klaudijeva i 4. Flavijeva legija izgradiće preko Dunava veliki pontonski most. Njegov izgled prikazan je na samom početku ilustrovane priče o Trajanovim Dačkim ratovima na Trajanovom stubu u Rimu.

Vreme obilaska:

Svim danima od 10.00 – 20.00
Ukoliko želite da posetite Ramsku tvrđavu i vidite Donžon kulu ili vam trebaju dodatne informacije, kontaktirajte nas na:
tel. 012 663 179 / info@ramskatvrdjava.rs

Nadamo se da ćete nas posetiti uskoro

Pisma sa Ramske tvrđave

Logo u drugoj boji

Vreme obilaska tvrđave:

Svim danima od 10.00 – 20.00

Ramska tvrđava
Ramska bb
12209 Ram
Tel: 012 663 179
E-mail: info@ramskatvrdjava.rs

Nosilac projekta Udruženje „Biseri Dunava i Đerdapa“
Copyright © 2021. Ramska tvrđava. Sva prava zadržana.
Shopping Basket