Donžon kula

Donžon kula

Prva kula, kroz čije prizemlje se prolazi prilikom ulaska u tvrđavu je najviša, glavna, Donžon kula.

U ovoj kuli boravio je zapovednik tvrđave. Ona je imala tri sprata i dve platforme na vrhu, dok su sve ostale kule imale prizemlje, dva sprata i platformu.

Eget lacus sagittis ipsum mus torquent condimentum.

Ono što ovu kulu izdvaja od ostalih, pored njene veličine, jeste činjenica da je jedino ona imala nužnik na drugom spratu, koji je koristio zapovednik tvrđave (mesto na kome se nalazio nužnik možete videti sa desne strane stepenica koje vode ka platformi na vrhu kule).
Na gornjim spratovima svih kula nalazili su se kamini za grejanje tokom hladnog perioda. Ni u jednoj kuli nije postojala komunikacija između prizemlja i gornjih spratova. Na gornje spratove ulazilo se ili posebnim kamenim stepenicama ili posebnim ulazom na spratu, do koga se stizalo drvenim merdevinama.

Donžon kula je bila poslednja linija odbrane, a na vrhu kule, iznad ulaza, postoji mali prostor koji se zove mašikula, sa otvorom u podu kroz koji se na napadače ispred tvrđave moglo bacati kamenje i sipati vrelo ulje. Sam ulaz u tvrđavu je uzak i lomi se nekoliko puta. Kod kula postoji razmak za prolazak jednog čoveka, tako da do ulaza u Donžon kulu nije moglo odjednom da dodje mnogo ljudi i Mašikula je zbog toga bila savršeno funkcionalna.

Vreme obilaska:

Svim danima od 10.00 – 19.00
Ukoliko želite da posetite Ramsku tvrđavu i vidite Donžon kulu ili vam trebaju dodatne informacije, kontaktirajte nas na:
tel. 012 663 179 / info@ramskatvrdjava.rs

Nadamo se da ćete nas posetiti uskoro

Pisma sa Ramske tvrđave

Logo u drugoj boji

Vreme obilaska tvrđave:

Svim danima od 10.00 – 19.00

Ramska tvrđava
Ramska bb
12209 Ram
Tel: 012 663 179
E-mail: info@ramskatvrdjava.rs

Nosilac projekta Udruženje „Biseri Dunava i Đerdapa“
Copyright © 2021. Ramska tvrđava. Sva prava zadržana.
Shopping Basket