Antičko vizantijski kružni objekat

Antičko vizantijski kružni objekat

Antičko-vizantijski objekat kružne osnove prečnika 11m i zidova debelih 3,30m.

Objekat je bio pokriven kupolom i nema ulaz, niti bilo kakav drugi otvor. Oko objekta je podignut bedem kvadratne osnove, koji je u antičko vreme bio obnovljen.

Impozantna grobnica

Oblik, način gradnje i veličina ukazuju da je reč o građevini sakralne namene – antičkoj grobnici. Ovako moćna grobnica ostavlja otvoreno pitanje, ko je ovde sahranjen?

Na gornjim spratovima svih kula nalazili su se kamini za grejanje tokom hladnog perioda. Ni u jednoj kuli nije postojala komunikacija između prizemlja i gornjih spratova. Na gornje spratove ulazilo se ili posebnim kamenim stepenicama ili posebnim ulazom na spratu, do koga se stizalo drvenim merdevinama.

Otomani po dolasku ne diraju objekat, već ga jednim delom nadogradjuju, a ovo takođe ostavlja otvoreno pitanje zašto, s obzirom da u jednom vojnom artiljeriskom objektu, ovakva monumentalna grobnica usporava komunikaciju unutar tvrđave.

Spoj Antičkog i Otomanskog objekta

Nad ovim objektom je u drugoj turskoj fazi , krajem 17.veka podignuta poligonalna gradjevina koja je preuzela funkciju ruinirane i napuštene glavne kule. Spoj antičko-vizantijskog i otomanskog objekta unutar tvrđave još uvek je misterija za arheologe, a narodne priče i predanja vezane za ovu kulu vode nas u duboku prošlost, dovode nam bajkovite likove (zmajeve i patuljke) koji čuvaju tovare zakopanog blaga.

Vreme obilaska:

Svim danima od 10.00 – 20.00
Ukoliko želite da posetite Ramsku tvrđavu i vidite Donžon kulu ili vam trebaju dodatne informacije, kontaktirajte nas na:
tel. 012 663 179 / info@ramskatvrdjava.rs

Nadamo se da ćete nas posetiti uskoro

Pisma sa Ramske tvrđave

Logo u drugoj boji

Vreme obilaska tvrđave:

Svim danima od 10.00 – 20.00

Ramska tvrđava
Ramska bb
12209 Ram
Tel: 012 663 179
E-mail: info@ramskatvrdjava.rs

Nosilac projekta Udruženje „Biseri Dunava i Đerdapa“
Copyright © 2021. Ramska tvrđava. Sva prava zadržana.
Shopping Basket